Τα Νέα μας

Προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών καπνού ζητούν εκπρόσωποι επτά κρατών

16-09-2015

"Οι καλλιεργητές καπνού καλούν τις κυβερνήσεις να ανοίξουν επίσημο διάλογο με στόχο να προωθηθούν προς συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, λόγω των δραστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως οι τυποποιημένες συσκευασίες και τα συστατικά απαγόρευσης, μέτρα τα οποία πλήττουν τις χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα", τονίστηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Παραδοσιακού Καπνού που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Παρασκευή11 Σεπτεμβρίου.

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Καπνοκαλλιεργητών (ITGA) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και αποτέλεσε πόλο έλξης για περισσότερους από 200 επισκέπτες, εκπροσώπους καπνοπαραγωγών από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τον Λίβανο, τη Σερβία και την Τουρκία.

 

Κατά την διάρκειά του συζητήθηκαν οι προοπτικές της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τον έλεγχο του καπνού καθώς και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εγκρίθηκε η τελική διακήρυξη.

Ο στόχος του ήταν να φέρει κοντά τους καπνοπαραγωγούς των προαναφερθεισών χωρών, ούτως ώστε να ενημερωθούν αλλά και να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κι επίσης να καταδειχθεί, προς τα όργανα της ΕΕ, η ανάγκη ο καπνός ανατολικού τύπου να εξαιρεθεί από τις περιοριστικές πολιτικές στην καλλιέργεια του καπνού που επιβάλλει η Κοινή Αγροτική Πολιτική ως μέρος της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη, του κ. Αλέξανδρου Κοντού, πρώην υπουργούθ Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Ξάνθης, του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Διεθνούς Ένωσης Καλλιεργητών Καπνού (ITGA)Francois van der Merwe και Antonio Abrunhosa αντίστοιχα, και του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεϊν.

 

Τον λόγο πήρε πρώτα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιεργητών Καπνού (ITGA) Francois van der Merwe, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποστήριξη της διοργάνωσης, μίλησε για την σημασία της φιλοξενίας αυτής σε μία περιοχή την οποία και χαρακτήρισε αναπτυσσόμενη στον χώρο του καπνού.

Ο πρόεδρος της ITGA επεσήμανε πως σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 δις. άνθρωποι παγκοσμίως που είναι χρήστες προϊόντων καπνού και περισσότεροι από 30 εκατ. άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή και την καλλιέργεια καπνού, για να εξηγήσει τον ρόλο και τη συνεισφορά του καπνού στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε οι άνθρωποι αυτοί «κερδίζουν τίμια το ψωμί τους για τις οικογένειές τους, ώστε να προσφέρουν μια καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά τους και να τα προετοιμάσουν για το μέλλον και όλα αυτά τα κατορθώνουν παράγοντας καπνό. Την ίδια ώρα η παραγωγή καπνού παραμένει μία σταθερή καλλιέργεια, με σταθερή ζήτηση και επομένως όπως καταλαβαίνετε αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική για απασχόληση σε περιοχές που είναι πολύ δύσκολο κανείς να βρει εργασία».

Ο κ. van der Merwe αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των ακτιβιστών και των λόμπι των αντικαπνιστών, που όπως είπε «έχουν μόνο ένα πράγμα στο μυαλό τους και αυτό είναι να βάλουν ένα τέλος στον κλάδο του καπνού» για να τονίσει τη σημασία της όλης διοργάνωσης και της παρουσίας εκπροσώπων καπνοπαραγωγών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες « για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να μεταφέρουν στους παραγωγούς τα όσα σωστά άκουσαν, ούτως ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις».

Επίσης, επεσήμανε πως «ο κλάδος του καπνού χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα σε κάθε τομέα, από τους παραγωγούς μέχρι τους μεταποιητές και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είναι δυνατός και να μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται να βάλουν ένα τέρμα σε αυτόν». « Ο κλάδος αυτός δεν θα τελειώσει ποτέ» υπογράμμισε τέλος, στέλνοντας μήνυμα προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών « ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουν τους καπνοπαραγωγούς, να συνεργαστούν μαζί τους και να προστατέψουν τον κλάδο, γιατί ο ρόλος που επιτελούν οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύ σημαντικός λόγω της συνεισφοράς τους στην τοπική οικονομία».

 

Παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης μίλησε για ένα συνέδριο που στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις «ότι η περιοχή μας ενδιαφέρεται για τον καπνό, τον στηρίζει όπως και το σύνολο της κοινωνίας και πιστεύει ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί μέσα από πολιτικές, που γίνονται στο όνομα της κοινωνικής προστασίας αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν τεράστιους κινδύνους κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης άλλων κοινωνικών ομάδων».


Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην ισχυρή συνδρομή του καπνού στην κουλτούρα και την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη της περιοχής μας, που όπως επεσήμανε «προέρχεται από την παραγωγή και την οικονομία του καπνού» κάνοντας, για ακόμα μία φορά, ειδική μνεία στον μπασμά, που ανήκει στην κατηγορία των «αρωματικών» καπνών και μπαίνει στα καλύτερα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσει άρωμα και γεύση και όπως τόνισε «αποτελεί ένα δικό μας προϊόν, μία δική μας κατάκτηση που δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να χαριστεί, να χαθεί ή να υποβαθμιστεί».

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ο καπνός σε πολλές των περιπτώσεων σε ό, τι αφορά την ΠΑΜ-Θ αποτελεί μονοκαλλιέργεια και υπό την έννοια αυτή όπως είπε «αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για ολόκληρες οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολιτισμό και πολλά πολλά άλλα».

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε τη στήριξή του προς τη Διεθνή Ένωση Καλλιεργητών Καπνού για τη δημιουργία νέων δομών «απέναντι σε οτιδήποτε έρχεται να παραβλέψει τις κοινωνικές διαστάσεις του καπνού».

 

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός μίλησε για ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο που στόχο έχει «τη στήριξη του καπνού, ενός πολύ σημαντικού προϊόντος για την περιοχή μας, για όλη την Ελλάδα, ενός προϊόντος που συμβάλλει στη στήριξη και τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στη Κομοτηνή, την Ξάνθη και σε άλλες περιοχές της χώρας». Υποστήριξε ότι μέσω της διοργάνωσης αυτής προκύπτουν «πολύτιμα συμπεράσματα που πιστεύω θα θωρακίσουν περισσότερο το προϊόν και στέλνουν μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες και ιδιαίτερα προς αυτούς,  οι οποίοι πιστεύουν ότι, αν σταματήσει η καπνοκαλλιέργεια, αυτόματα σταματάει και το κάπνισμα, αλλά και προς αυτούς που πρέπει να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση λαθραίων προϊόντων τσιγάρων και καπνού, που έχει ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων που ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ στη χώρα μας και φυσικά όλων αυτών που θεωρώντας ότι συμβάλλουν στην αντικαπνιστική εργασία στρέφονται εναντίον σημαντικών προϊόντων, που στηρίζουν τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και που βοηθούν έτσι ώστε ένας ολόκληρος κόσμος να μένει στις πατρογονικές εστίες και να στηρίζει την οικονομία των περιοχών αυτών».

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Καπνοπαραγωγών έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ένωσης, τονίζοντας πως σήμερα εκπροσωπεί το 87% του συνολικού όγκου του εξαγόμενου καπνού, εκπροσωπώντας, σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό, την παγκόσμια αγορά καπνού.

Επέμεινε στο γεγονός ότι η Διεθνής Ένωση Καπνοπαραγωγών ιδρύθηκε από καπνοπαραγωγούς και οι αποφάσεις που λαμβάνονται προέρχονται μόνο από αυτούς και τους εκπροσώπους τους, τονίζοντας πως στόχος της είναι «να δώσει στους καπνοπαραγωγούς τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον τρόπο με τον οποίο βγάζουν το ψωμί τους».

Επίσης έθιξε ένα καίριο ζήτημα για τον κλάδο των καπνοπαραγωγών, αυτό της νομοθεσίας την οποία και χαρακτήρισε ως ιδιαζόντως αυστηρή, την αυστηρότερη μάλιστα όπως επεσήμανε από κάθε άλλο καταναλωτικό προϊόν, τονίζοντας πως «καταλαβαίνουμε την ανάγκη να προστατεύσουν τα υπουργεία τους λαούς τους αλλά πιστεύουμε ότι τα όρια έχουν ήδη ξεπεραστεί». « Η νομοθεσία είναι ήδη υπερβολικά αυστηρή» επεσήμανε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως «η νομοθεσία θα πρέπει να ακούσει τις φωνές των ανθρώπων που επηρεάζονται πιο άμεσα καθώς η έως τώρα νομοθεσία στηρίζεται μόνο σε απόψεις εκπροσώπων των υπουργείων υγείας, και πολλές από αυτές τις αποφάσεις  έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή» για να προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο «να στέλνουν, στις εκάστοτε συνδιασκέψεις που πραγματοποιούνται και στις οποίες συζητούνται θέματα που αφορούν τη φορολογία, το εμπόριο, τη γεωργία και παρόλα αυτά δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες, αρμόδιους υπουργούς, ώστε να ακούγεται η φωνή των καπνοπαραγωγών προτού ληφθούν κάποιες αποφάσεις».

Μάλιστα κλείνοντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι στη συνδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί του χρόνου, αν ληφθούν αρνητικές για την παραγωγή καπνών ανατολικού τύπου αποφάσεις, τότε οι αρμόδιοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως «χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τουρκία κ.α. θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μην φύγουν οι άνθρωποι από τα χωριά τους και να μην αυξηθούν τα ποσοστά ανεργίας που ήδη είναι υψηλά. Θα πρέπει δηλαδή να αναλογιστούν τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των αποφάσεων που θα λάβουν».

 

Τον λόγο έλαβε τελευταίος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεϊν ο οποίος τόνισε πως « η πολιτεία αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα, ώστε να ζήσουν οι 10.000 οικογένειες της Ροδόπης και της Ξάνθης, που ζουν σήμερα από την καλλιέργεια του μπασμά».