Τα Νέα μας

Με πρώτο ζύγι στα 2,60 ευρώ άνοιξε η σεζόν στον Μπασμά

01-10-2015

Σεφτέ για τη φετινή εμπορική σεζόν στα καπνά της ποικιλίας Μπασμά του νομού Ροδόπης, έκανε κι επίσημα η καπνοβιομηχανία «Μισσιριάν», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, με τα αρχικά ζυγίσματα να γίνονται το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου, σε ένα εύρος τιμής που κυμαίνεται μεταξύ 2 με 2,60 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό και για καπνά από το πρώτο χέρι.

Συγκριτικά με πέρυσι και για πρώτη ύλη αντίστοιχης ποιοτικής στάθμης (σ. σ. το πρώτο χέρι πάντα υπολείπεται των επόμενων 3-4 χεριών), η διαφορά στην τιμή κρίνεται σημαντική και αυτό γιατί τότε το εύρος είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στα 1,5 με 2 ευρώ το κιλό.

Η εξέλιξη αυτή, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοκαλλιεργητών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεϊν, έχει προκαλέσεισυγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των περίπου 6.800 παραγωγών του νομού, ότι οι μέσες τιμές φέτος θα έχουν σαν αφετηρία τα 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι των 3,66 ευρώ, της καλλιεργητικής σεζόν του 2014.

«Έχουμε ξεκινήσει ενθαρρυντικά και νομίζω ότι έτσι θα είναι κι η συνέχεια και θα μπορέσουμε να πιάσουμε τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερη, μέση τιμή, από ό,τι πέρυσι», μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι η Μισσιριάν, κατ’ ελάχιστο σκοπεύει να αγοράσει φέτος από τη Ροδόπη γύρω στα 2,5–2,6 εκατομμύρια κιλά καπνό Μπασμά ανατολικού τύπου.

Τη σκυτάλη, όσον αφορά τα ζυγίσματα, αναμένεται να πάρει την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου η συνεταιριστική ΣΕΚΕ, η οποία βάσει το προγραμματισμού που έχει κάνει, όπως μας τονίζει ο κ. Χουσεϊν, υπολογίζεται ότι θα προμηθευτεί περί τα 1,5 εκατ. κιλά Μπασμά, ενώ κατά τι υψηλότερος θα είναι ο όγκος του καπνού που θα ψωνίσει η Socotab, η οποία, επίσης, θα ξεκινήσει τις αγορές στις αρχές Οκτωβρίου. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται, ακόμη, οι εταιρείες Καπνική Μιχαηλίδη (δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη), Γλεούδης (συνήθως αγοράζει γύρω στους 400-500 τόνους) και Νασιάδης (προμηθεύεται περί τους 200 τόνους).

πηγή: www.agronews.gr