Τα Νέα μας

Η ποιοτική παραγωγή καπνού σε Ροδόπη και Έβρο ανέβασε τις τιμές παραγωγού

15-10-2015

Βοηθούμενοι από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι καπνοκαλλιεργητές στην Ροδόπη και τον Έβρο πέτυχαν φέτος την καλύτερη ποιότητα καπνών των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, Εσάτ Χουσεΐν.

Πρόκειται για τα καπνά της εξαιρετικής αρωματικής ποικιλίας ανατολικού τύπου, τους γνωστούς «μπασμάδες», που αποτελούν διεθνώς μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες στα χαρμάνια των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής τσιγάρων.

 

Ήδη, έχει μαζευτεί το 90% από το πρώτο και το δεύτερο χέρι και οι τιμές που δίνουν οι τέσσερις βασικοί έμποροι που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στην Θράκη (Μισιριάν, Socotab, ΣΕΚΕ και Γκλαούδης) θα κυμανθούν φέτος περίπου στα 4,5 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι ανεβασμένες κατά 1 σχεδόν ευρώ ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι, οπότε και έκλεισαν στα 3,66 ευρώ περίπου.

 

Το ύψος της φετινής παραγωγής αγγίζει τους 7.500 τόνους και προέρχεται από 6.820 συνολικά αποκλειστικά απασχολούμενος με την καπνοκαλλιέργεια σε Ροδόπη και Έβρο. Να σημειωθεί, όμως, ότι από την καπνοκαλλιέργεια εξαρτούν το μοναδικό τους εισόδημα περίπου 30.000 άνθρωποι με κλήρο 12 έως 14 στρεμμάτων κατά μέσο όρο στην περιοχή αυτή. Πρόκειται για, μια κατά βάση, οικογενειακή απασχόληση που συνιστά τμήμα της παράδοσης και του πολιτισμού ολόκληρων οικισμών στην Θράκη για αιώνες τώρα.

πηγή: www.paseges.gr