Τα Νέα μας

Σε τροχιά ανάπτυξης οι καλλιέργειες αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Θράκη

14-11-2017

Σίγουρος πως του χρόνου τέτοια εποχή θα υπάρχει αποστακτήριο στον Έβρο για την απόσταξη των αιθέριων ελαίων των παραγόμενων Αρωματικών Φυτών, δήλωσε ο Δ/ντης της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πασχάλης Παπαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 2ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, από το Συνεταιρισμό παραγωγών Ροδόπης-Έβρου, με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της ΠΑΜ-Θ.


Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται πάνω από 1.500 στρέμματα με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά σε Ροδόπη και Έβρο, με προοπτική την επόμενη χρονιά να αυξηθούν στα 3.000 στρέμματα. Κατέθεσε δε το ενδιαφέρον και ιδιωτών επενδυτών για κατασκευή αποστακτηρίων. Μάλιστα ο Συνεταιρισμός, προγραμματίζει να προχωρήσει και σε Ομάδα παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα Σχέδια Βελτίωσης και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

«Τα κυριότερα Αρωματικά Φυτά είναι κατά 90% Λεβάντα και Ρίγανη. Στον προγραμματισμό του ο Συνεταιρισμός έχει συμπεριλάβει και το Μελισσόχορτο και το Ελίχρυσο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κρίταμο, πρόταση για τους καλλιεργητές ΑΦΦ της Θράκης, από την Δρ Ελένη ΜΑλούπα με γαστριμαργικές και καλλωπιστικές ιδιότητες.

 

Συνεργασία παραγωγών και κτηνοτρόφων

 

Τέλος ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε και την «δέσμευση» του ομότιμου καθηγητού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μόσχο Πολυσίου, -με καταγωγή από τον Έβρο-, για συνεργασία των παραγωγών ΑΦΦ με Κτηνοτρόφους, για την διάθεση των αιθέριων ελαίων, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά και να ανέβει το κρέας σε επίπεδο βιολογικό και οικονομικό.


«Αυτό θα γίνει μετά από 1-2 χρόνια περίπου, όταν θα παράγουμε τα δικά μας αιθέρια έλαια και δεν θα βρισκόμαστε σε δοκιμαστικό επίπεδο όπως τώρα. Φυσικά και θα προετοιμάσουμε το έδαφος με προπαρασκευαστικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων και του κ. Πολυσίου», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.

 

Πανελλήνιο Συνέδριο Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών

 

 

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, διοργανώνει το Σάββατο 30 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη (Νομαρχείο) η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ,σε συνεργασία με την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας και την Ομάδα Παραγωγών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Έβρου – Ροδόπης.


Στη διάρκεια του Συνεδρίου ειδικοί επιστήμονες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα της χώρας, θα «καταθέσουν» τις γνώσεις και την εμπειρία τους, σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ενώ θα παρουσιαστούν δεδομένα της μηχανικής τεχνολογίας και της απόσταξης, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια στον τομέα αυτό.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

-Παραγωγή και αξιοποίηση Αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών-Μια εικόνα του τι καλλιεργείται και σε πόση ποσότητα στην Ελλάδα και η θέση μας στην Ευρώπη σήμερα.

-Η αξιοποίηση και η ορθή χρήση των ελληνικών φυτών, ως φάρμακα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.
-Προκλήσεις και ευκαιρίες για την γυναίκα στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

-Συμβολαιαική Γεωργία -χρηματοδοτικά εργαλεία -πλαίσιο χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου.

πηγή: www.paseges.gr